Belangrijke regels en huisregels

Huisregels:

Kiss of death: De god van de dood heeft er een hekel aan als iemand uit haar handen getrokken wordt. Als een gestorven karakter tot leven wordt gewekt met een spreuk als Raise Dead of Ressurrection dan wordt de Death Saving Throw van dat karakter met 1 verhoogd. Hoe vaker iemand sterft, des te zwakker iemand wordt en des te moeilijker het wordt om uit de klauwen van de vrouw met de zeis te ontsnappen.

Uitleg: Raise dead is altijd iets waar over na gedacht moet worden in een campaign omdat de dood van een karakter niet altijd het einde zou moeten betekenen. Het moet daarentegen ook weer niet zo zijn dat een karakter keer op keer herrezen kan worden zonder negatieve gevolgen. De dood moet een impact blijven houden. Met deze regel blijft de dood betekenisvol en nog steeds heftig maar niet omomkeerbaar. In vorige edities had een karakter een punt constitution verlies. Dat doen we dus niet meer.

Inspiration: Elke speler begint vanaf nu elke sessie met een inspiration die je gedurende de sessie kunt geven aan een andere speler als hij/zij iets doet wat goed past bij de achtergrond van dat karakter.

Uitleg: _Meer invloed voor spelers om positieve acties en roleplayen te belonen. Minder hoofdpijn voor de DM.
_
Inspiration in gevecht: Als actie kun je vanaf nu je inspiration gebruiken in gevecht om een hit dice te healen. Op het 5e level gebruik je 2 hit dice. Op 10e level 3 enzovoorts. Probeer echter niet je inspiration alleen op te sparen voor genezing in gevecht. Daar is het niet voor bedoelt. Het is een fijn extraatje wat soms goed uit kan komen.

Uiteg: Meer manieren om inspiration in te zetten en dus roleplayen te belonen.

Hitpoints gooien bij level up: Wil je geen risico nemen? Kies dan het standaard aantal hitpoints -1 bij een level up. Lager dan gemiddeld, maar nog steeds een beter alternatief voor als je elke keer pech hebt.

Uitleg: Moedigt spelers nog steeds aan om te gooien maar biedt toch een alternatief.

Advantage en engaged: Schiet, sla of betover je een vijand met advantage terwijl deze al wel engaged is met een andere speler dan loop je een kleine kans om je bondgenoot te raken.. Gooi je op een van je dobbelstenen een fumble dan gooi je opnieuw een aanval op dit karakter (en gebruik je diens AC). Is je aanval raak dan heeft je bondgenoot base damage (dus geen extra sneak attack damage of dergelijke bonusen).

Uitleg: Gevecht is chaotisch. Ongelukjes gebeuren. De afweging om advantage te gebruiken is iets zwaarder waardoor het uitkiezen van unengaged targets soms meer nut heeft. Dit moedigt aan om aanvallen te verspreiden ipv alles op een.

Sneak Attack & Hide: Afhankelijk van de effectiviteit van de aanvallen en de intelligentie van de tegenstander wordt hiden tijdens een gevecht moeilijker. Na 1-3 rondes krijgt de verstopper afhankelijk van de bijgedragen schade en de intelligentie van de tegenstander een disadvantage op zijn of haar hide check. Na 3-5 rondes (in totaal) volgt onder dezelfde voorwaarden een advantage op de perception check van de tegenstander.

Uitleg: Sneak Attack & Hide levert zonder kunstmatige verzinsels van mijn kant een onplezierige situatie op. Hierdoor wordt het effect iets minder maar is het nog steeds mogelijk.

Speler niet aanwezig: Krijgt de helft van de totale XP tenzij het karakter niet mee is of niets heeft bijgedragen (geen risico heeft gelopen).

Uitleg: Om geen vervelende achterstand te laten ontstaan als iemand een aantal keer vaker niet aanwezig is.

Nieuw karakter in de groep: Start op een level lager dan het laagste level karakter in de groep.

Belangrijke regels en huisregels

Tyranny of Dragons mikevanschijndel mikevanschijndel