Waterdeep

Populatie: 2.000.000
Demografie: 64% Humans, 5% Halflings, 10% Dwarves, 10% Elves, 5% Half-Elves, 3% Gnomes, 2% Half-orcs, 1% Other
Regering: Oligarchische stadstaat
Heerser: Dagult Neverember
Wetgevende macht: The Lords of Waterdeep
Justitiële macht: The Magisters of Waterdeep
Religie: Deneir, Mystra, Oghma, Tempus

Waterdeep, ook wel bekend als de City of Splendors of de Crown of the North, was de meest belangrijke en invloedrijke stad in het noorden en misschien zelfs van heel Faerûn. Door deze invloed werd Waterdeep beschouwd als onderdeel van de Western Heartlands of the Realms ondanks dat het 150 miles ten noorden van Daggerford ligt aan de kust van de Sword Coast.

De stad ligt net boven de 45 graden ten noorden lijn op Toril. De weg naar Waterdeep is bestraat en goed bewaakt wat voor een gemakkelijke en veilige reis zorgt. De stad is het middelpunt waar handel gedreven wordt van de mineraalrijke landen in het noorden, de handels koninkrijken van Amn en Calimshan in het zuiden, de koninkrijken van de Inner Sea in het oosten en de eiland koninkrijken en handelaren in het westen. Waterdeep’s autoriteit is nog merkbaar tot zeker dertig tot veertig miles buiten zijn muren.

Tatjane Helder komt uit Waterdeep.

Het wapenschild van Waterdeep:
Waterdeep_symbol.jpg

Geschiedenis
Waterdeep heeft zijn naam te danken aan de uitzonderlijke natuurlijke diepte van het water in de haven. De stad die aan deze haven gebouwd is werd het commerciële kruispunt van de Northern Realms. Meer dan 100.000 mensen kwamen naar Waterdeep om er hun thuis te maken.

De stad spreid zich noordwaarts van de zee, langs de flanken van Mount Waterdeep, waar ooit de Melairkyn (een mithral-mining dwergen clan) leefden.

Na de Spellplague verloor de stad zijn titel van Faerûn’s meest belangrijke en invloedrijke stad aan Baldur’s Gate. Baldur’s Gate groeide niet alleen groter dan Waterdeep in bevolking maar verdubbelde ook zijn gebied.

Waterdeep

Tyranny of Dragons mikevanschijndel verosjaak